Een eigentijdse woonvorm voor ouderen
Het begrip groepswonen van ouderen past in het streven van de overheid om ouderen zo lang mogelijk in hun eigen woning te laten wonen, zonder te vereenzamen. De woongroep is echter geen zorginstelling en heeft geen banden met de zorgsector. De bewoners worden geacht een zelfstandig huishouden te kunnen voeren en zelfredzaam te zijn. Ieder appartement is het privé domein van de betreffende bewoner.
De vereniging zal zich bij toelating van nieuwe leden voornamelijk richten op personen met een Indische achtergrond dan wel degenen die een specifieke affiniteit hebben met het voormalige Nederlands-Indië of het huidige Indonesië. Er is weinig verloop als gevolg van het kleine aantal woningen, maar men kan verzoeken om, na een kennismakingsperiode, als aspirant-lid tot de vereniging te worden toegelaten. De leeftijdsgrenzen voor toelating zijn: minimaal 50 jaar en niet ouder dan 70 jaar.
Groepswonen betekent ook dat er tussen de bewoners een zekere mate van onderlinge betrokkenheid en nabuurschap bestaat (vrijwillige burenhulp, geen mantelzorg). Bij Insulinde vinden de onderlinge contacten en activiteiten grotendeels plaats in de smaakvol ingerichte gemeenschappelijke ruimte, door de bewoners ‘Pendopo’ genoemd, met het grote terras op de begane grond aan de voorzijde van het gebouw. (het Indonesische woord pendopo betekent voorgallerij).
De Woongroep Insulinde, (officiële naam: Vereniging Woongemeenschap van Ouderen “Insulinde”) is lid van de “ LVGO: Gemeenschappelijk wonen 50Plus ”, een overkoepelende organisatie waarbij ongeveer 140 woongroepen van ouderen plus tientallen initiatief groepen in Nederland zijn aangesloten. Op de website: www.lvgo.nl vindt u uitgebreide informatie over alle aspecten van het groepswonen van ouderen.

